به گزارش خبرگزاری حوزه، این مرجع تقلید امروز در بحث تفسیر سوره زمر در مدرسه علمیه حجتیه قم گفتند: خداوند در آیه 21 سوره زمر به مراتب نظام توحیدی و ربوبی در کائنات اشاره دارد.
ایشان افزودند: در این آیه میخوانیم که آب از سما یعنی همان ابرها می بارد؛ سما، به معنی آسمان نیست، بلکه سما به معنی بلندی بالای سر، دارای سایه یا همان ابر هم معنی میشود که البته این نظر از سوی ابن عباس مطرح شده است.
این مفسر قرآن کریم بیان کردند: خداوند در این آیه بیان می کند که باران به روی زمین میبارد؛ لایه اولین آب نرم است که باعث می شود آب به درون زمین فروبرده شود، ولی لایه سخت زمین است که باعث نگهداری آب می شود.
ایشان گفتند: این آبی که در سطح زیرین زمین مستقر می شود با حفر چاه و چشمه از دل زمین بیرون می آید و باغ های گل وگیاه را ایجاد می کند.
این مرجع تقلید بیان کردند: پس از رویش گیاهان بزرگ و کوچک از جمله گندم و جو و گل های رنگارنگ و میوه های خوش طعم و رنگارنگ که همگی از یک آب و خاک تغذیه می شوند یکی از حکمت های الهی آشکار می شود.
حضرت آیت الله سبحانی تصریح کردند: ادامه این آیه بیان می دارد که این گلهای زیبا و خوشرو و خوشبو به تدریج خشک و تکه تکه میشوند و بر زمین میریزند؛ این حرکت انجام میشود و این گلها از بین میروند که این مساله هم از حکمت های خداست.
ایشان با اشاره به نظریه سید قطب در این زمینه گفتند: سید قطب در اینجا تفسیری دارد میگوید که منظور خدا از آب در اینجا همان قرآن است که از آسمان نازل میشود و در دل مومنان جوانه میزند و گلهای آن مثل ایمان ونجابت وعدالت و... میشود.
حضرت آیت الله سبحانی خاطرنشان کردند: بنده با این نظر موافق نیستم، زیرا اگر این نظر را بپذیریم با آن قسمتی که از خشک شدن و ریختن گل سخن می گوید را چگونه می خواهیم توجیه کنیم.
ایشان گفتند: نظر من این است که این آیه دو هدف را دنبال میکند که اولین آن، بیان توحید ربوبی است؛ یعنی اینکه خداوند این دنیا را بر اساس یک برنامه هدفمند و نظاممند طراحی کرده؛ این برنامه در حال اجراست و همه چیز طبق برنامه طبیعی دنبال میشود.
این مرجع تقلید بیان کردند: دومین هدف این آیه نیز دقیقا بر اساس همان مطلب سوره حدید است که به مراتب زندگی انسان در روی زمین و نحوه تولد و مرگ او می پردازد.
ایشان گفتند: بیان بیوفایی دنیاست که خداوند میخواهد نشان دهد که این دنیا به انسان وفا نمیکند و انسانی که چون گل نوشکفته بود روزی پیر و فرتوت خواهد شد و روز دیگر از شاخه جدا شده و خواهد مرد.